RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation

RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation Ex 3.1

Question 1.
Simplify each of the following:
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation ex 3.1

Question 2.
Simplify the following expressions:
(i)  (4 + 7–√) (3 + 2–√)
(ii) (3 + 3–√ )(5- 2–√)
(iii) (5–√ -2)(3–√ – 5–√)
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation

Question 3.
Simplify the following expressions:
(i)  (11 + 11−−√) (11 – 11−−√)
(ii) (5 + 7–√ ) (5 – 7–√ )
(iii) (8–√ – 2–√) (8–√2–√)
Solution:
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions 3.1

Question 4.
Simplify the following expressions:
(i) (3–√+7–√)2
(ii) (5–√ – 3–√ )2
(iii) (25–√ + 3 2–√)2
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation Ex 3.2

Question 1.
Rationalise the denominators of each of the following(i – vii):
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 2.
Find the value to three places of decimals of each of the following. It is given that
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions

Question 3.
Express each one of the following with rational denominator:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 4.
Rationales the denominator and simplify:
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 3 Rationalisation
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Rationalise Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
Rationalise The Denominator Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions

Question 5.
Simplify:
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions

Question 6.
In each of the following determine rational numbers a and b:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 7.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 8.
Find the values of each of the following correct to three places of decimals, it being given that 2–√  = 1.4142, 3–√ = 1-732, 5–√  = 2.2360, 6–√ =  2.4495 and 10−−√  = 3.162.
Rationalise Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
Rationalise The Denominator Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 9.
Simplify:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation

Question 10.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 11.
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 12.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation

Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation VSAQS

Question 1.
Write the value of (2 + 3–√ ) (2 – 3–√).
Solution:
(2+ 3–√ )(2- 3–√ ) = (2)2-(3–√ )2
{∵ (a + b) (a – b) = a2 – b2}
= 4-3=1

Question 2.
Write the reciprocal of 5 + 2–√.
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation VSAQS - 2

Question 3.
Write the rationalisation factor of 7 – 35–√ .
Solution:
Rationalising factor of 7 – 35–√ is 7 + 35–√
{∵ (a−−√ + b  ) (a−−√ – b) = a-b}

Question 4.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions VSAQS
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 5.
If x =2–√ – 1 then write the value of 1x.
Solution:
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions VSAQS

Question 6.
If a = 2–√ + h then find the value of a –1a
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 7.
If x = 2 + 3–√, find the value of x + 1x.
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 8.
Write the rationalisation factor of 5–√ – 2.
Solution:
Rationalisation factor of 5–√ – 2 is 5–√ + 2 as
(a−−√ + b)(a−−√ – b) = a – b

Question 9.
Simplify : 3+22–√−−−−−−−√.
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation

Question 10.
Simplify : 322–√−−−−−−−√.
Solution:
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 11.
If x = 3 + 2 2–√, then find the value of  x−−√ – 1x.
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation

Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions MCQS

Mark the correct alternative in each of the following:

Question 1.
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation MCQS
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 2.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation

Question 3.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 4.
The rationalisation factor of 2 + 3–√  is
(a) 2 – 3–√
(b) 2–√ + 3
(c)  2–√ – 3
(d) 3–√ – 2
Solution:
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions

Question 5.
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 6.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation

Question 7.
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 8.
Rationalise Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
Rationalise The Denominator Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions

Question 9.
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 10.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation

Question 11.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 12.
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 13.
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 14.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 15.
Rationalise Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
Rationalise The Denominator Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions

Question 16.
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 17.
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions

Question 18.
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions

Question 19.
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 20.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 21.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 22.
Rationalise Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
Rationalise The Denominator Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions

Question 23.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation

Question 24.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 25.
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions MCQS
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation

Leave a Comment